Užkirsti kelią vėžiui

  • 5 būdai užkirsti kelią navikų susidarymui ir augimui

    Gydytojo buvo paklausta, ką jis darytų, jei jam būtų diagnozuotas vėžys. Jis turėjo daug patirties su šia liga, tad susimąstė, kokias geriausias priemones nuo vėžio žino.. Savo vardo nepanoręs atskleisti gydytojas mano, kad tradicinė medicina nesiima tiesiogiai spręsti priežasčių, bet naikina pasekmes – naviką išpjauna, pridegina, ar bando sunaikinti vaistais ir radiacija, rašoma naturalcuresandhomeremedies.com. Kitaip tariant, tradicinė medicina ligą diagnozuoja ir gydo pagal geografiją, lokalizaciją kūne ir simptomus, o ne pagal priežastis, mechanizmą ir kelią link jos. Kalbant konkrečiau, tai reiškia, kad kai gydytojai diagnozuoja ligą, jie mums sako, kad sergame kepenų, inkstų, smegenų ar širdies liga, tačiau tai nieko nepasako apie ligos šaknis, tai yra, apie priežastis. Veiksmingiau būtų, jei gydytojai nustatytų, kokiomis sąlygomis liga progresuoja, ir imtųsi keisti šias sąlygas. Mums taip pat derėtų pakeisti savo požiūrį. Vietoj to, kad klaustume, kaip vadinasi liga ar kaip ją gydyti, mes turėtume klausti, kokia ligos priežastis. Kalbant metaforiškai, gydytojų požiūris į ligą primena mechaniko bandymą diagnozuoti mašinos gedimą tik pagal jos skleidžiamus garsus, nė nepažvelgus į jos vidų. O funkcinė medicina padeda mums pažvelgti po variklio gaubtu.

           Funkcinė medicina ir jos požiūris į vėžį

     Funkcinė medicina yra naujas, personalizuotas diagnozės ir gydymo modelis, labiau orientuotas į chroniškų ligų prevenciją ir gydymą. Toks požiūris leidžia pacientams ir medikams užtikrinti didžiausią sveikatos kokybę, kartu dirbant ir su ligos priežastimis. Kitaip tariant, funkcinei medicinai rūpi ligos priežastys, o ne jos pavadinimas. Susidūręs su vėžiu, funkcinę mediciną praktikuojantis gydytojas nevengs radiacijos ir kitų tradicinėje medicinoje taikomų gydymo būdų, bet tuo pačiu rekomenduos pakeisti gyvenimo būdą ir pasiūlys kitus metodus, kurie padės gydyti sunkią ligą. Vėžiu susergama dėl disbalanso sistemoje, tad yra būdų, kurie padeda užkirsti kelią šiai ligai. Šis naujesnis požiūris neskirsto negalavimų į ligas ir nekabina etikečių, kaip tradicinė medicina, bet vertina ligą kaip sisteminę problemą ir mano, kad reikia ištaisyti sistemos klaidą, o ne gydyti simptomą. Gydyti priežastį, o ne ligą. Gydyti dirvą, o ne augalą. Todėl keičiama visa ligos koncepcija bei jos kontekstas. Juk net žinodami sveikatos problemos pavadinimą, ne visada žinome, kas ją sukėlė arba kaip ją gydyti. Pavyzdžiui, gali būti, kad du pacientai, sergantys to paties pavadinimo liga, tarkim, plaučių vėžiu, iš tiesų serga dviem skirtingomis ligomis, kurios reikalauja visiškai skirtingo gydymo. O du žmonės, kuriems išsivystė navikai skirtingose kūno vietose, galėjo susirgti dėl tos pačios priežasties. Ligų klasifikavimas pagal jų lokaciją organizme ar kūno organą – plaučių, kepenų, smegenų, krūties, žarnyno it kt. vėžys – nieko nesako apie konkretaus naviko mechanizmus, priežastis ir trajektorijas. Be to, nieko nesako ir apie tai, kaip vėžys pasireiškia konkretaus paciento organizme. Tai reiškia, kad du pacientai, sergantys ta pačia vėžio forma, galėjo susirgti dėl skirtingų priežasčių. O pacientas, sergantis žarnyno vėžiu ir kitas pacientas, kuriam diagnozuotas prostatos vėžys, gali sirgti dėl tos pačios priežasties. Todėl reikia pradėti nuo problemos šaknų. Tyrimų duomenimis, onkologinio darinio formavimuisi įtakos gali turėti mityba, judėjimo stoka, mintys, jausmai ir aplinkoje esantys toksinai. Peršasi logiška išvada: jei skurdi mityba, kurioje mažai maistinių medžiagų ir gausu cukraus, judėjimo stoka, chroniškas stresas, nuolatinis buvimas užterštoje aplinkoje ir sunkieji metalai gali sukelti vėžį, reiškia, maistinga, augalinio pagrindo mityba, fizinis aktyvumas, lengvesnis požiūris į gyvenimą ir detoksifikacija gali jį išgydyti. Pakeitus mitybą ir gyvenimo būdą, taip pat taikant maistinių ir fitomaistinių medžiagų terapiją, sustiprėja mūsų imuninė sistema. Galime pagerinti hormonų apykaitą ir sumažinti kancerogeninį insulino, kurį gauname vartodami per daug cukraus ir rafinuotų angliavandenių, poveikį. Be to, galime detoksifikuoti savo sistemą ir pašalinti iš organizmo kancerogenines medžiagas. Negana to, pakeitus gyvenimo būdą ir mitybą bei taikant maistinių ir fitomaistinių medžiagų terapiją, galima netgi pakeisti genų apraiškas savo organizme.
    Vėžinis darinys susiformuoja, kai mūsų organizmas išsibalansuoja ir imuninė sistema nebegali įveikti naviko. Todėl mes galime imtis priemonių ir užkirsti kelią darinio augimui, kad jis neišvešėtų. Kai diagnozuojamas vėžys, svarbiausia pasiekti, kad organizmas taptų jam nesvetingas.

          Gerinti žarnyno sveikatą

     Yra žinoma, kad žarnyne prasideda ne tik žarnyno vėžys, bet ir kitos onkologinės ligos. Naujausi tyrimai sutelkia dėmesį į žarnyno mikrobiomą ir krūties bei prostatos vėžį. Tad labai svarbu užkirsti kelią žarnyno uždegiminiams procesams: vengti uždegimus skatinančio maisto, vartoti probiotikus ir prebiotikus ir daug fitomaistinių medžiagų, tokių kaip kurkuminas (jo yra ciberžolėje) ir resvertarolis (jo yra vynuogėse).

          Sumažinti jautrumą maistui

     Leidinyje „The Journal of the American Medical Association“ buvo paskelbtas straipsnis, kuriame įrodyta, kad neišaiškintas jautrumas glitimui nuo 35 iki 75 proc. padidina mirties riziką, dažniausiai sukeldamas širdies ligas ir vėžį. Vien tai jau kelia labai didelę infarkto, nutukimo, vėžio ir mirties riziką daugiau nei 20 mln. amerikiečių. Iš visų maisto produktų pieno produktai ir glitimas dažniausiai sukelia alergijas, kurios yra siejamos su atsparumu insulinui. Atsisakius šių produktų, pasveiks ir žarnynas, ir visas organizmas.

          Vengti cukraus

     Yra žinoma, kad cukrus maitina vėžinius darinius ir sukelia diabetą – ligą, kuria serga daugiau nei 1,7 milijardai žmonių visame pasaulyje. Vidutinis amerikietis per metus suvartoja apie 69 kg cukraus ir apie 66 kg miltų. Pasak mokslininkų, 2020 metais tai neigiamai atsilieps kas antram amerikiečiui, 90 proc. iš kurių nebus nustatyta diagnozė. Todėl norint užkirsti kelią vėžiui arba jį sukontroliuoti, reikia kontroliuoti insulino kiekį. Tai galima pasiekti sumažinus saldžių, apdorotų, insulino kiekį keliančių produktų kiekį ir vartojant maistą, kuriame daug ląstelienos (ypač natūralius, šviežius pilno grūdo produktus). Dr. Deano Ornisho atliktas tyrimas parodė, kad tris mėnesius laikantis dietos, kurioje vien pilno grūdo ir augaliniai produktai, tai gali teigiamai paveikti daugiau nei 500 genų, kurie reguliuoja vėžį: deaktyvuojant vėžį sukeliančius genus arba aktyvuojant nuo vėžio apsaugančius genus.

              Vengti žalingo aplinkos poveikio

     Cheminės medžiagos, kurių nuolat yra mūsų aplinkoje, neigiamai veikia mūsų organizmą. Jos pažeidžia nervų sistemą ir padidina vėžio riziką, o neseniai išsiaiškinta, kad jos prisideda prie nutukimo. Statistinio naujagimio virkštelės kraujyje yra 287 medžiagos, 217 kurių yra neurotoksiškos, tai yra, nuodingos nervams ir nervinėms ląstelėms. Tarp šių medžiagų – pesticidai, ftalatai, bisfenolis A, antipirenai ir sunkieji metalai, tokie kaip gyvsidabris, švinas ir arsenas. Todėl reikia daugiau domėtis, kokį poveikį aplinkoje esantys toksinai turi mūsų sveikatai ir kiek įmanoma vengti žalingo jų poveikio.

             Mažinti uždegimus

     Uždegimai siejami su daugeliu lėtinių ligų, įskaitant vėžį. Negydomas uždegimas sukelia atsparumą insulinui, o tai yra pagrindinė visų šių ligų, kartu su autoimunine reakcija ir alergija, priežastis. Atsparumas insulinui savo ruožtu dar sustiprina uždegimą, kuris pažeidžia visą organizmo biologinę sistemą. Tad jei norite išvengti šių problemų, reikia atsisakyti cukraus, glitimo ir pieno produktų ir vietoj jų vartoti daug uždegimą slopinančių produktų, pavyzdžiui, laukinės žuvies arba linų sėmenų, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių.

             Kontroliuoti stresą ir keisti mąstymą, kad sustiprėtų imuninė sistema

     Tyrimais taip pat įrodyta, kad mūsų gyvenimo būdas, mūsų santykių kokybė, maistas, kurį vartojame ir fizinis aktyvumas nulemia daug daugiau nei genai. Yra daug būdų, kaip užkirsti kelią vėžiui arba su juo kovoti: pakankamas miego kiekis, streso kontroliavimas ir reguliarus judėjimas. Reziumuojant galima pasakyti, kad nors vėžys ir baisi liga, praktiškai visada galima imtis kažko, kas pagerintų paciento būklę. Svarbu yra pakeisti savo požiūrį į vėžį, o dar svarbiau – neprarasti vilties. Mes visi tikimės, kad vieną dieną bus išrastas stebuklingas preparatas nuo vėžio, tačiau ir dabar galima pagerinti savo būklę bei išlaikyti gyvenimo kokybę, net ir kai organizmas kovoja su vėžiu. Svarbiausia rasti metodą, kuris tinka būtent jums ir sukurti tolesnių veiksmų, gydymosi, gyvenimo būdo ir mitybos planą. Tai gali būti darbas su funkcinės medicinos gydytoju ar chroniškų ligų specialistu arba dar kitas pasirinkimas. Kaip ten bebūtų, mokslas apie vėžio genetiką keičiasi. Du ta pačia vėžio forma sergantys pacientai turi būti gydomi skirtingai, nes dažniausiai ligą sukelia skirtingos priežastys ir ji pasireiškia skirtingai. Tyrėjai visame pasaulyje ieško būdų, kaip veiksmingai kovoti su vėžiu ir gydyti jo simptomus. Naujausios technologijos ir funkcinės medicinos požiūris į vėžį teikia daug vilčių vėžio prevencijos ir gydymo srityje ateityje.