Energetinio gėrimo žala

    •  

    Specialistai: didžiausią žalą daro gudriai paslėptas energinio gėrimo ingredientas

     

    Inga Saukienė,

     

    Nors specialistai skambina pavojaus varpais dėl energinių gėrimų, pastarieji vis dar pristatomi labai patraukliai – kaip nealkoholiniai gaivieji gėrimai. Anot Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biuro gydytojos klinikinės toksikologės Gabijos Dragelytės, su viena tokio gėrimo skardine mes per keletą minučių gauname nuo 6 iki 9 puodelių kavos. Galima tik įsivaizduoti, kas tuo metu vyksta mūsų organizme. Tuo tarpu maišant juos su alkoholiu, kas labai populiaru, ne tik didėja apsinuodijimo rizika, bet ir greičiau vystosi alkoholinė priklausomybė.

    Gudriai paslėptas pavojus – guarana

    „Didžiausia blogybė energinius gėrimus gerti kartu su alkoholiu, o tai daroma labai dažnai. Nerimą kelia tai, kad šis derinys labai plinta tarp jaunimo – naktiniuose klubuose jau neįsivaizduojama, kaip vieną galima gerti be kito. Pasitaikė ne vienas atvejis, kai tokie jaunuoliai pateko į mūsų reanimaciją.

    Maišyti alkoholį su energiniu gėrimu daug blogiau nei gerti vieną alkoholį, nes centrinė nervų sistema vienu metu gauna du priešingus impulsus – slopinimo ir stimuliavimo. Be to, energinis gėrimas „užtušuoja“ alkoholio poveikį, t. y. žmogus nejaučia savo apsvaigimo, todėl išgeria kur kas daugiau nei įprastai. Taigi didėja tiek sunkių apsinuodijimų rizika, tiek priklausomybės nuo alkoholio išsivystymo pavojus. Dažnai maišant alkoholį su energiniais gėrimais ypatingai padidėja pavojus tapti priklausomam nuo alkoholio“, - įspėjo pašnekovė.

     

    Anot G. Dragelytės, pagrindinė veiklioji medžiaga energiniuose gėrimuose yra kofeinas. Puodelyje kavos jo yra apie 50 mg, tuo tarpu kai kuriuose energetiniuose gėrimuose kofeino gali būti tiek, kiek jo yra 6-9-iuose kavos puodeliuose.

     

    „Bėda ta, kad žmonės neskaito etikečių, o ir kofeino kiekis, žinia, surašytas smulkiomis raidelėmis. Tačiau nurodytas kofeino kiekis – dar ne viskas. Gudriai paslėptas pavojus – guarana. Jos pupelės panačios į kavos, tačiau kofeino turi 2-2,5 karto daugiau, o ir poveikis trunka ilgiau nei kavos. Taigi jei energiniame gėrime yra guaranos, kofeino kiekis automatiškai labai išauga. Be to, jei kavą, kaip karštą gėrimą, mes geriame ilgai – kartais kavos gėrimas išsitęsia iki pusvalandžio ar ilgiau, energinis gėrimas išgeriamas per keletą minučių, o kofeino įsisavinimą dar labiau sustiprina angliarūgštė. Beje, geriant energinius gėrimus su alkoholiu taip pat greičiau įsisavinamas ir alkoholis“, - aiškino medikė.

    Pašnekovė įspėjo, kad šiuos gėrimus labai pavojinga gerti ir sportuojant, kadangi dar labiau padidinama apkrova širdžiai.

    Medikės teigimu, tokių gėrimų vartotojai jaučia nerimą, nemigą, panikos atakas, jiems gali atsirasti haliucinacijų, sutrikti širdies ritmas, padidėti kraujospūdis, galiausiai ištikti infarktas ar insultas. Šie gėrimai veikia ir virškinamąjį traktą, dėl to gali atsirasti pilvo skausmai, vėmimas. Yra mokslinių publikacijų, kuriose aiškiai įrodyta, kad vartojant energinius gėrimus, galimos staigios kofeino nulemtos mirtys, dažniausiai dėl širdies veiklos sutrikimo.

    „Coca-Cola“ – taip pat energinis gėrimas

    „Žinoma, tai nėra nuodai. Šie gėrimai pardavinėjami legaliai ir jie turi savo nišą. Pavyzdžiui, jei jūs vairuojate naktį ir labai norite miego, o neturite galimybės sustoti ir pamiegoti, jau geriau išgerti gėrimo nei padaryti avariją. Tai nedidelė bėda. Didžiausias pavojus kyla nepilnamečiams, ypač maišant su alkoholiu. Kai kuriose šalyse uždrausta juos pardavinėti parduotuvėse – jie pardavinėjami tik vaistinėse, kitur, pavyzdžiui, JAV Kalifornijos valstijoje, juos draudžiama pardavinėti nepilnamečiams. Tuo tarpu Lietuvoje man teko girdėti ne vieną žmogų pasakojant, kad per pertraukas iš mokyklos pirkti energinių gėrimų bėga net mažamečiai“, - pasakojo G. Dragelytė.

    Pašnekovė priminė, kad „Coca-Cola“ taip pat energinis gėrimas – jis turi kofeino ir labai daug cukraus – net 9 šaukštelius vienoje skardinėje.

    „Ar per kelias minutes galėtų žmogus suvalgyti tiek cukraus? Vaikas, geriantis „Coca-Cola“, per dieną gauna vidutiniškai 800 kilokalorijų daugiau, o tai didina nutukimo ir su tuo susijusių pavojų (cukrinio diabeto, pakilusio kraujospūdžio) riziką. Didelis kiekis cukraus taip pat greitina dantų ėduonies išsivystymą, skatina šlapinimąsi, todėl pasišalina organizmui reikalingi mikroelementai. Pagaliau staigiai pakilęs cukraus lygis organizme sukelia stresą – daugėja vadinamųjų katecholaminų (adrenalino, kortizolio), kurie provokuoja dar didesnį vaikų aktyvumą, agresiją, nuotaikų kaitą, sunkiais atvejais gali sukelti traukulius“, - teigė specialistė.

    Pašnekovė interneto forumuose rado ne vieną pasisakymą apie tai, kad energiniai gėrimai „suėdė“ jo mėgėjui skrandį. Mat jie yra karbonizuoti, o angliarūgštė dirgina skrandį. „Coca-Cola“ turi fosforo – atlikta studija įrodė, kad dėl to šis gėrimas moterims sukelia osteoporozę.

    Nepaisant visų pašalinių poveikių, kuriuos stebi medikai, energinio gėrimų rinka plečiasi. Kai kurių iš jų rinka nuo 2001 m. metų pasaulyje kasmet išauga 50 proc.