Patarimai

  • SODA - KRIENAI - LAŠINIAI - DEGTINĖ - CINAMONAS

     

    SODA

    Ištirpinta piene soda padeda atsikratyti kosulio. Gydytojai rekomenduoja šaukštelį sodos ištirpinti stiklinėje šilto pieno ir išgerti prieš miegą.

     

    Inhaliacijos su soda lengvina kosulį. Litre verdančio vandens reikia ištirpinti šaukštą sodos ir pakvėpuoti šiais garais.

     

    Gerklės skausmą sumažina skalavimai sodos tirpalu.

     

    Porą kartų per dieną į nosį lašinami keli sodos tirpalo lašiukai padės greičiau atsikratyti slogos.

     

    Jei kamuoja danties skausmas, 5-6 kartus per dieną reikia skalauti burną karštu sodos tirpalu.

     

    Soda puikiai pakeičia balinamąsias dantų priemones. Vatos gumulėliu su trupučiu sodos reikia šveisti dantis, kol jie pabals.

     

    Soda iš organizmo šalina druskas ir skysčius, mažina arterinį kraujospūdį. Staigiai pradėjus stipriai plakti širdžiai (aritmija), reikia išgerti pusę šaukštelio sodos - tikrai padės.

     

    Pusė šaukštelio sodos ir šaukštelis druskos, ištirpinti litre virinto vandens, padės atgauti organizme prarastus skysčius. Gerti tirpalą reikia po šaukštelį kas penkios minutės.

     

    Sodos tirpalas padės atsikratyti ir pūlingo pirštų uždegimo. Pajutus skausmą, pulsavimą, reikia kuo greičiau pusėje litro karšto vandens ištirpinti 2 šaukštus sodos. Tirpale pirštą laikyti 20 min. Procedūrą per dieną kartoti kelis kartus.

     

    Soda, sumaišyta su muilo drožlėmis - efektyvi odos šveičiamoji priemonė. Jei užsikimšusios odos poros, šiuo mišiniu reikia 3 kartus per savaitę trinti veidą.

     

    Sodos tirpale suvilgyta vata patrynę pažastis, visą dieną neužuosite nemalonaus prakaito kvapo.

     

    15 min. vonelėje su soda (5 šaukštai dešimčiai litrų vandens) pamirkius nuvargusias kojas, sugrįš žvalumas bei pasitaisys nuotaika.

     

    Pamirkius kiaušinius į sodos tirpalą apie 20 sek. užmušamos salmoneles (1 ltr. vandens 1 šaukšt. sodos) Taip pat soda užmuša stafilokoką.

     

    Skalbiant su ūkišku muilu ir įbėrus truputĮ sodos, veikia kaip baliklis.

     -------------------------------------------------

    PASIDARYK  KRIENUS  NAMUOSE

    Krienų šaknis 1 - 2 paroms pamerkti į nemažą kiekį šalto vandens. Nuskusti. Sutarkuoti.

    1 ltr. vandens

    1 šaukštas druskos

    1 šaukštas cukraus

    150 gr. vyno (vynuogių) acto.

    Išmaišyti ir pilti į sutarkuotus krienus iki norimo tirštumo.

    -------------------------------------------------

    LAŠINIAI

    Lietuvos miestiečiai, dažniausiai sėdimojo darbo atstovai, mano, kad pernelyg didelio lašiniuose esančių riebalų kiekio žmogaus organizmas neįsisavina. Tačiau kaimiečiai bei miestų darbininkai, kuriems tenka daug ir sunkiai dirbti, gerai žino, kad net ir nedidelis lašinių kąsnelis, priešingai, pagerina cholesterino apykaitą. Tarp pusryčių ir pietų, tarp pietų ir vakarienės daug naudingiau yra užkąsti lašinių gabaliuku, nei dešromis, bandele su mėsos įdaru (mėsainiu, dešrainiu, beliašu, čebureku, pica) arba net saldžiu pyragaičiu.

    Paskutiniais moksliniais tyrimais nustatyta, kad lašiniai ne tik skanus, bet ir ypatingai naudingas maistas. JŲ BIOLOGINIS AKTYVUMAS YRA PENKIS KARTUS AUKŠTESNIS, NEI JAUTIENOS RIEBALŲ ARBA SVIESTO. Mokslininkai, tirdami lašinių poveikį žmogaus organizmui, rado sensacingų ir neįtikėtinų įrodymų, kad kiaulienos lašiniuose yra tokių medžiagų, kurios stimuliuoja ląstelių atsinaujinimą, hormonų gamybą ir gerina širdies raumenų darbą

    Nuo senų senovės žymiausi lietuvių bitininkai ir bičiulius, ir svečius vaišindavo lašiniais su pirmuoju šviežiai išsuktu medumi, sakydami, kad tai yra vaistų vaistas, atimąs visas turėtas ligas ir užkertąs būsimas.

    -------------------------------------------------

    DEGTINĖ

    Mūsų laikais daugeliui degtinė ko gero asocijuojasi su alkoholizmu, asocialumu ir kitomis negerovėmis. Tačiau pats gėrimas, kuris dažniausiai laikomas išimtinai vyrišku, dar niekada nepakenkė tiems, kurie moka save kontroliuoti ir jaučia saiką.


    "Duonos vynas" - taip anksčiau buvo vadinamas šis spiritinis gėrimas - yra ypač vertingas vaistas.


    Degtine galima gydyti ne vieną ligą. Anksčiau gydytojai šį alkoholinį gėrimą rekomenduodavo savo pacientams, besiskundžiantiems širdies negalavimais. 30 gramų degtinės kiekvieną dieną normalizuoja spaudimą, sumažina cholesterino lygį kraujyje ir nesukelia jokio neigiamo poveikio.


    Senovės Rusijoje viduriuojant prisipildavo taurelę degtinės (50 gramų), šiek tiek pasūdydavo
    ir išgerdavo "vienu mauku". Peršalus taip pat verta išgerti po taurelę kasdien. Kad gydomasis poveikis būtų efektyvesnis, įdėkite dar garstyčių arba įpilkite ridiko sulčių. Dar galite įmaišyti į degtinę juodųjų pipirų, tačiau šio mišinio negerkite, tik juo praskalaukite gerklę.

    Liaudies medicinoje nudegus rekomenduojama sumaišyti vyną su degtine (proporcijomis 1:2) ir šiuo mišiniu mirkyti pažeistą odą.

    Reumatizmo atveju rekomenduojama kurpelės (aconitum) šaknį užpilti degtine ir laikyti tris paras šiltoje vietoje. Antpilas tinkamas vartoti, kuomet pasidaro stiprios arbatos spalvos. Šiuo skysčiu įtepkite odą nakčiai.

    Degtinė padeda pašalinti ir dantų skausmus. Tam dar prireiks sodos ir pieno. 30 gramų degtinės pasūdykite ir praskalaukite burną šiuo mišiniu (galima ir nuryti). Po to praskalaukite valgomosios sodos tirpalu (1 valgomasis šaukštas ištirpintas 100 gramų vandens, šio mišinio nenurykite). Galiausiai praskalaukite burną šiltu pienu. Nenuryti.


    Jei neturite kitų dezinfekavimo priemonių, žaizdas galite praplauti degtine.

    Mišiniu iš stiklinės alyvos žiedų ir pusės litro degtinės tepkite žaizdeles.

    -------------------------------------------------

    CINAMONAS                                                                                                                                               Pastebėta, kad žmonės, dirbantys patalpose, kuriose malamas ir fasuojamas cinamonas, neserga gripu. Mokslininkai išaiškino šį fenomeną. Pasirodo, cinamonas naikina virusus ir bakterijas.

    Kad organizmas būtų atsparesnis peršalimo ir virusinėms ligoms, specialistai pataria į nedidelius dubenėlius ar plačius puodelius įberti po tris šaukštus malto cinamono ir indus išdėlioti kambaryje. Dešimt kvadratinių metrų plote reikėtų vieno indo. Bent kartą per savaitę cinamoną būtina pamaišyti – poveikis bus stipresnis. Po pusmečio cinamoną išpilti ir įberti šviežio, o dar geriau, jei prieskonis bus keičiamas dažniau. Tikinama, kad bent metus kambaryje palaikius dubenėlius su tuo kvapiuoju prieskoniu visa šeima nesirgs gripu.

    Cinamonu dažniau gardinti patiekalus patartina sveikstantiems po ligos ir  pagyvenusiems žmonėms – jis padeda atgauti jėgas, stiprina širdį.

    Peršalus rekomenduojama pusę šaukštelio cinamono užpilti stikline virinto šilto vandens, įberti ant peilio galo maltų juodųjų pipirų, įdėti šaukštelį medaus ir gerti kas tris keturias valandas.

    Cinamonas itin populiarus indų medicinoje. Jis gerina kraujotaką, kelia spaudimą, sušildo kūną, padeda greičiau pasveikti. Cinamonas valo organizmą, ramina nervų sistemą, slopina kosulį.

    Cinamonas ir tradicinėje medicinoje vartojamas nuo pykinimo, vidurių pūtimo, žarnyno infekcijų ir dieglių, gerklės uždegimo, užkimimo. Šiame prieskonyje labai daug proantocianidino – vieno stipriausių antioksidantų. Gerai žinoma, kad ši medžiaga stabdo aterosklerozės atsiradimą, neutralizuoja daugelį toksinų.

    Cinamonas tinka diabetikams – jis reguliuoja cukraus kiekį kraujyje. Tai jau įrodyta mokslininkų.