Juodasis beržo grybas

  •                         Juodasis grybas ir pintis

    Ant beržo auga vienas nuostabiausių vaistinių darinių - beržo juodasis grybas, arba čaga. Vaisiakūniai 20-30 cm skersmens,  netaisyklingo gumbo pavidalo, sutrūkinėję, rudos, melsvai juodos spalvos. Iš jo pagamintas preparatas Bin-Čaga turi gausiai K, Na, Ca, Fe, Mn, Zn. Nerinkti čagos nuo alksnių, šermukšnio, skroblo, uosio. Tai puikus organizmą stiprinantis ir nuo seno onkologinėmis ligomis sergantiems žmonėms padedantis gamtinis vaistas.  Jį galima rinkti ištisus metus, bet pavasarį ir rudenį grybiena yra aktyvesnė. Nepatariama rinkti nuo senų arba džiūstančių beržų. Nešantis namo, reikia grybo gabaliuku braukyti per beržų kamienus, kad kuo daugiau jo pasėtume.                                             

        Paruošimo būdai:                                                                                                                                                                                         - kuo smulkiau sutarkuoti ar supjaustyti, užpilti virintu (100 g žaliavos – 1 l vandens) ir iki 50 ° C atvėsintu vandeniu, kad visiškai apsemtų, ir palikti parai. Vėliau grybą nuspausti ir vandeninę ištrauką gerti po pusę stiklinės 20 min. prieš valgį.                                                                               - nuplautą grybą užpilti atvėsintu virintu vandeniu, kad būtų visiškai apsemtas, ir laikyti 4–5 valandas. Paskui grybą susmulkinti arba sutarkuoti, o vandenį, kuriame jis mirko, pašildyti iki 50 ° C temperatūros ir užpilti ant susmulkinto grybo santykiu: stiklinė masės – 5 stiklinės vandens. Po dviejų parų užpilą nupilti, grybą sudėti į marlę ir gerai nuspausti. Į gautą tirštą skystį įpilti virinto vandens iki pradinio tūrio. Užpilą galima laikyti 3–4 paras.                                                           Gastritui, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opai gydyti geriama po 1–2 šaukštus 30 min. prieš valgį 3 kartus per dieną. Skausmas sumažėja ar išnyksta, normalizuojasi virškinamojo trakto funkcija, pagerėja savijauta. Gydant onkologines ligas užpilo išgerti reikia ne mažiau kaip tris stiklines per dieną, gurkšnojant nedidelėmis porcijomis. Jeigu auglys susiformavęs tiesiojoje žarnoje arba gimdoje, reikia daryti šio antpilo klizmas 3–5 mėnesius kiekvieną dieną; kas mėnesį daryti 7–10 dienų pertraukas.                                                                                                                                  - - ant susmulkinto grybo užpilti tiek šalto virinto vandens, kiek jis pats sveria, pamirkyti per naktį. Grybą susmulkinti, pavirinti 3 min. tame pačiame vandenyje, kuriame mirko, ataušinti ir užpilti tiek medicininio spirito, kiek sveria grybas su vandeniu. Laikyti rekomenduojama tamsiame butelyje; vartoti tinka po trijų savaičių. Jėgoms atgauti, vėžinių, infekcinių ligų profilaktikai geriama po 20 lašų 3 kartus per dieną po valgio su vandeniu.                                                                                       - gumbai susmulkinami 6 cm skersmens gabalėliais ir džiovinami ne aukštesnėje kaip 50 °C temperatūroje. Grybo veikliosios medžiagos žaliavoje išsilaiko 3-4 mėn. Išdžiovinamas ir laikomas sandarioje dėžutėje. Reikia atsiminti, kad net visiškai išdžiūvęs jis išlieka gyvas, todėl geriau paruošti visą surinktą grybą iš karto.

     Beržo grybą  sutrinti į miltelius ir užplikius gerti kaip arbatą.

    Vaistinėse galima rasti jau paruoštą farmacinį preparatą, kuriame yra tirštas juodgrybio ekstraktas – Befunginas (Bifunginum). Jis skatina medžiagų apykaitą, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opos epitelizaciją. Preparatas tinka kaip simptominis vaistas piktybiniam navikui, lėtiniam gastritui ir kitoms ligoms gydyti. 3 šaukšteliai ekstrakto atskiedžiami 150 ml vandens ir geriama po šaukštą 30 min. prieš valgį 3 kartus per dieną. Gydymo kursas – 3–5 mėn. su pertraukomis.

    Efektyviai veikia ir beržo grybo mišiniai su vaistažolėmis: kraujažole, ugniažole, erškėtuogėmis, pušų bei beržų pumpurais ir kt.

    Ant beržo auganti paprastoji pintis - Fomes fomentarius - viena iš reikalingiausių ruošiant įvairius žolinius vaistus. Ją reikia išdžiovinti, susmulkinti, laikyti labai sandarioje dėžutėje. Įmaišyta į žolelių arbatas, ji sugeria lakiąsias medžiagas - fitoncidus. Todėl žolelės išsaugo daugiau veikliųjų savybių, būna kvapnesnės.