Topinambų gydomosios savybės

  • Topinambų gydomosios savybės

    Kasdien vartojant po 200 ml šviežių topinambų sulčių normalizuojasi širdies darbas, arterinis spaudimas, stiprėja širdies raumuo.

    Topinambuose yra daug tam tikros medžiagos, kuri reguliuoja medžiagų apykaitą ir padeda išvengti cukrinio diabeto. Dėl B grupės vitaminų, askorbo rūgšties ir baltymo geriau pasisavinama geležis. Todėl žmonės, sergantys anemija, turėtų gerti šviežias topinambų sultis.

    Biologiškai aktyvios medžiagos, esančios šiuose augaluose, valo ir skystina kraują. Taigi ši daržovė yra efektyvi profilaktinė priemonė nuo tromboflebito. Mokslininkai, daugelį metų tyrę šį augalą, nustatė, kad reguliariai vartojami topinambai (arba jų užpilas, bulvinės saulėgrąžos žiedų ar lapų arbata) yra tarsi terapija sergant leukoze. Manoma, kad taip yra dėl šio augalo savybės valyti organizmą.

    Topinambai mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Jei suvalgysite po 50 g du kartus per dieną šviežių topinambų – aterosklerozė jums negresia.

    Topinambai gerina medžiagų apykaitą, nervų sistemos veiklą. Topinambai mažina kraujo krešumą, gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje, stabdo akmenų susidarymą kepenyse, inkstuose, šlapimo pūslėje, šalina iš organizmo toksines ir radioaktyvias medžiagas, saugo nuo auglių.

    Topinambuose gausu B grupės vitaminų, 18 amino rūgščių, vitamino PP, vitamino C (kelis kartus daugiau už morkas, burokėlius), taip pat biologiškai aktyvių elementų - silicio, cinko, geležies, kalio ir natrio. Galima valgyti gumbus žalius, virtus, troškintus, džiovintus, valgomi lapai ir žiedai. Odos nepatartina lupti. Daržovę užtenka gerai nuplauti tekančiu vandeniu.

    Liaudies medicinoje iš gumbų gauta košele gydomi nudegimai, o nuovirai ir sultys vartojami šlapioms žaizdoms ir opoms gydyti. Šia daržove gydomas vidurių užkietėjimas. Užtenka per dieną išgerti 100 ml šviežių sulčių ar suvalgyti 2-3 porcijas salotų – ir problema bus užmiršta.