Pasidarykime sveiką girą

  •                 GIRA

     

       Manoma, kad gira atsirado prieš 8 tūkst. metų Egipte. Ją istoriniuose šaltiniuose aprašė ir medicinos tėvu vadinamas Hipokratas. Lietuviams gira buvo ir yra toks pats tradicinis gėrimas kaip prancūzams sidras, italams, ispanams - citrusinių vaisių sunka, vokiečiams ir anglams - alus. Lietuvoje šis gėrimas buvo gaminamas dažniausiai iš vaisių, uogų, o vėliau ir iš duonos, natūralios fermentacijos būdu, kartais pasaldinant medumi.

       Lietuvoje žinoma per 100 originalių įvairiausių girų receptų, kurie siekia net XVI a. Tai įvairios uogų ir vaisių, žiedų ir pumpurų, sulų ir sunkų, gydomųjų augalų trauktinių ir nuovirų, javų ir salyklų, duonų, pyragų ir net meduolių giros, kurios būna raugintos, keptinės ir šustinės. Visos giros nuo seniausių laikų buvo ir turi būti rūgštokos. Saldintos giros Lietuvoje buvo pradėtos gaminti sovietų okupacijos metais pagal Maskvoje patvirtintas receptūras.

       Tikra naminė ruginės duonos gira pasižymėdavo ne itin dideliu gazuotumu, rūgštoku skoniu. Tarpukario metais, „Smetonos laikais", Lietuvos kaimuose beveik kiekvienuose namuose būdavo gaminama ruginės duonos gira su alaus mielėmis ir cukrumi. Tokią girą perkošdavo, supilstydavo į butelius, įmaišydavo kelias razinas. Fermentacijos (rūgimo) proceso metu duoninėje giroje susidarydavo ir nedidelis kiekis alkoholio. Natūraliai raugintose vaisių ir uogų girose alkoholio nesusidaro, o duoninėse girose, kai rauginama su mielėmis ir cukrumi, susidaro 1-1,2% alkoholio - maždaug tiek pat, kiek kefyre. 

      Giroje yra laktato – pieno rūgšties, todėl gėrimo poveikis panašus į kefyro, išrūgų ar kumyso – reguliuoja skrandžio ir žarnyno veiklą, didina organizmo tonusą, gerina medžiagų apykaitą, gerai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Gira išplauna skrandžio ir žarnyno traktą, išvalydama organizmą nuo galutinių maisto apykaitos produktų, šlakų. Be to, nerasite geresnės už girą profilaktinės priemonės nuo vidaus ligų. Namine gira patartina dažniau mėgautis padidėjus kraujospūdžiui, sergant podagra, kraujyje padaugėjus cholesterolio, esant antsvoriui. Be to, natūrali gyva gira labai teigiamai veikia odą. Ja prausiantis veidas ilgiau išlieka skaistus.

       Giros raugas. Dvi saujas ruginių miltų užpilti šiltu vandeniu, išmaišyti košelę, uždengus drėgnu audeklu 2 val. laikyti šiltoje vietoje. Raugas turi smarkiai putoti ir burbuliuoti. Kai pakvimpa  rugine duona – gerai. Dėti apie 100 g. Tikra gira yra be mielių. Geriau šaukštelį grietinės arba vien razinų.

    Obuolių gira -  500 gr cukraus, 25 gr mielių ar šaukštelį grietinės, 750 gr obuolių, 50 gr razinų, 5 l vandens.                                                                                                                                                            Obuolius nuplauti, išimti sėklas, smulkiai supjaustyti, sudėti į emaliuotą puodą. Sudėti nuplautas razinas, cukrų, ir užpilti šiltu virintu vandeniu. Kai vanduo atšals, sudėti mieles ir 12 valandų pastatyti į  šiltą vietą. Po to perkošti ir atšaldyti.

    Duonos gira - duona (1 kg), vanduo (10 l), cukrus (700-800 g), mielės (40 g), kmynai arba razinos (pagal skonį).                                                                                                                                     Juodą duoną supjaustyti riekelėmis ir sudžiovinti. Vandenį užvirinti, užplikyti džiovintą duoną ir palaikius 3 – 4 valandas, perkošti. Į gautą skystimą įdėti mielių, cukraus ir pastatyti šiltoje vietoje, kad parūgtų. Kai gira rūgsta, galima įdėti kmynų arba razinų. Išrūgusią  perkošti ir laikyti šaltai.

    Kmynų gira -  cukrus 250 gr, juoda duona 500 gr, kmynai 25 gr, mielės 10 gr, vanduo 5 ltr.        Juodą duoną supjaustyti nedideliais kubeliais ir apdžiovinti orkaitėje. Užpilti verdančiu vandeniu ir palikti 3-4 val, po to perkošti. Sudėti mieles, cukrų, kmynus ir 2-3 dienoms pastatyti į šiltą vietą. Girą perkošti ir laikyti šaltai.

     

     

    Bananų gira - trys ltr vandens, keturių bananų žievelės, stiklinės sukraus, valg. šaukšto grietinės.
    Bananų žieveles smulkiai supjaustę sudedame į marlę ir užrišame, į tijų litrų stiklainį įpilame vandenį, supilame cukrų, įdedam žieveles, šaukštą grietinės, viską išmaišome. Palaikę dvi savaites kambario temperatūroje, gausite neapsakomo skonio gėrimą. Bananų žievelėje yra daug daugiau vitaminų negu pačiame minkštime.

     

    Avižų gira - 5 litrai vandens, 500 g avižų, 50 g medaus.                                                                        Avižas sutrinti, užpilti šaltu vandeniu, 30–50 min. pavirti. Kai atauš (po 2–3 val.), perkošti, sudėti medų. Palikti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Paskui girą supilstyti į butelius, užkimšti ir 3 dienoms išnešti į šaltą vietą.

    Braškių gira - 10 litrų vandens, 2,5 kg braškių, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.                            Braškes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltai, kad įrūgtų. Kai gira suputos, išpilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltai.

    Aviečių gira - 10 litrų šaltinio vandens, 2500 g aviečių, 250 g medaus, 30 neplautų razinų.    Avietes sutrinti, užpilti vandeniu ir užvirinti. Kai atauš, perkošti, įmaišyti medų, įberti razinų ir pastatyti šiltoje vietoje, kad įrūgtų. Kai gira suputos, supilstyti į mažesnius indus, laikyti šaltoje vietoje.

    Burokėlių kvapioji gira - 1 kg burokėlių, 3 česnako skiltelės, 4 kvapieji pipirai, 3 laurų lapai, 10 litrų vandens, 50 g medaus, 5 g druskos, 100 g juodos ruginės duonos. 

    Burokėlius nulupti, supjaustyti griežinėliais, sudėti česnaką, laurų lapus, kvapiuosius pipirus. Virintame atvėsintame vandenyje ištirpinti medų, druską, užpilti burokėlius, ant viršaus uždėti duonos riekę. Rauginti šiltoje vietoje. Girą supilstyti į butelius ir laikyti šaltai.

    Burokėlių girą geriausia raugti 3 l stiklainyje, ir prireiks tik atšaldyto virinto vandens ir 2 kg burokėlių. Galima dar įdėti porą šaukštų cukraus arba juodos duonos plutą. Burokėlius nulupti, nuplauti ir smulkiai supjausčius sudėti į stiklainį, užpilti šaltu virintu vandeniu Indą užrišti medvilninio audinio gabalėliu arba kelių sluoksnių merle ir laikyti kambaryje. Po kelių dienų gira bus įrūgusi. Galima atpilti kokią stiklinę giros gėrimui, o į jos vietą vėl pripildyti virinto šalto vandens. Po kelių valandų gira bus vėl įrūgusi. Taip galima kartoti iki trijų savaičių.

    Geriant vietoj vandens burokėlių girą susinormalizuoja kraujospūdis, pagerėja atmintis, mažėja cholesterolio kiekis kraujuje.